TIPUS DE XARXES INFORMÀTIQUES



Les xarxes informàtiques són les que permeten que els ordinadors es connecten entre si per a intercanviar informació i compartir maquinari i programari.


Font: https://sites.google.com/site/latecnologiadekonata/redes/-para-que-sirve-una-red-informatica


Hi ha diferents tipus de xarxes informàtiques:

  • Xarxes segons el seu abast o àrea de cobertura:
-Xarxa d'àrea personal (PAN): poden ser-te útils si connectes pocs dispositius que no estiguen molt lluny entre si.

-Xarxa d'àrea local (LAN): poden comprendre des dels 200 metres fins a 1 quilòmetre de cobertura. Permet connectar ordinadors, impressores, escàners, fotocopiadores i molts altres perifèrics entre si.

-Xarxa d'àrea metropolitana (MAN): són les que solen utilitzar-se quan les administracions públiques decidixen crear zones Wifi en grans espais. Una xarxa MAN sol connectar les diverses LAN que hi ha en un espai d'uns 50 quilòmetres. 


-Xarxa d'àrea àmplia (WAN): són les que solen desplegar les empreses proveïdores d'Internet per a cobrir les necessitats de connexió de xarxes d'una zona molt àmplia, com una ciutat o país.


-Xarxa d'àrea d'emmagatzematge (SAN): és una xarxa pròpia per a les empreses que treballen amb servidors i no volen perdre rendiment en el tràfic d'usuari, ja que manegen una enorme quantitat de dades. Solen utilitzar-ho molt les empreses tecnològiques.



  • Xarxes segons el seu nivell d'accés o privadesa:
-Internet: és una xarxa mundial de xarxes d'ordinadors. Té accés públic. 

-Intranet: és una xarxa local que utilitza ferramentes d'Internet (web, correu) . Es pot considerar com una Internet privada que funciona dins d'una mateixa institució. 

-Extranet: és una xarxa privada virtual; és part de la Intranet d'una organització que s'estén a usuaris fora d'ella.




  • Xarxes segons la seua relació funcional:
-Client- Servidor: és aquella xarxa de comunicacions en què tots els clients estan connectats a un servidor, en el que se centralitzen els diversos recursos i aplicacions amb què es compte; i que els posa a disposició dels clients cada vegada que estos són sol·licitats.





-Igual-a-Igual (p2p): és una xarxa de computadores en què tots o algunes propietats funcionen sense clients ni servidors fixos, sinó que són sèrie de nodes amb un comportament igual entre si.






  • Xarxa segons la seua topologia:
-Bus o en línea: són aquelles que estan connectades a un mateix tronc o canal de comunicació, a través del qual passen les dades. Els dos extrems del cable coaxial acaben amb un "terminador" que porta una resistència que impedix la "impedancia". A més hi haurà una sèrie de derivadores T, que són les branques a què es connecten els equips informàtics.


-Anell: és aquella on un equip està connectat a un altre, i este al següent, en forma de cercle o anell, fins a tornar a connectar-se amb el primer. Cada estació té un transmissor i un receptor. De vegades, poden vindre unides per dos cables, i es criden de doble anell.




-Estrella: és on els nodes estan connectats a un "hub". Parlem d'un dispositiu que rep els senyals de dades de tots els equips i les transmet a través dels distints ports.





-Estrella extendida: molt pareguda a l'anterior, però en este cas algunes de les computadores es convertixen en el node principal o transmissor de dades d'altres computadores que depenen d'esta.




-Xarxa en arbre: és molt pareguda a la xarxa en estrela, però no té un node central. Tenim diversos hub o switch, cada un transmetent dades a una xarxa en estrela. El principal desavantatge és que requerix diversos hub i gran quantitat de cable, per la qual cosa resulta més costosa, però al no estar centralitzat, s'evita el problema de la interferència de senyals i una millor jerarquia de la xarxa.





-En malla: tots els nodes estan interconnectats entre si. D'esta manera, les dades poden transmetre's per múltiples vies, per la qual cosa el risc de ruptura d'un dels cables no amenaça al funcionament de la xarxa. Tampoc requerix d'un hub o node central i s'evita el risc d'interrupcions i interferències.












Comentarios

Entradas populares